A Quake 3-at portolták Linuxra, így nincs szükség Wine-ra, vagy PlayOnLinura. A Quake 3 nem keverendő össze az OpenArena-val, ami egy ingyenes Quake 3 klón, más modellekkel és más pályákkal.

quake_3_linux_2.jpg

A játék telepítését kétféleképp is elvégezheted. Az egyik lehetőség, hogy letöltöd az ioquake3 motor linuxos telepítőjét. Ezen a címen megtalálod a letöltési linket: http://ioquake3.org/get-it/
Annak megfelelő telepítőfájlt válassz, amilyen operációs rendszert használsz. 32 bites operációs rendszer esetén x86, 64 bites esetén értelemszerűen x86_64, vagy ha esetleg PowerPC-s gépen (pl. régi Macintosh) használnál Linuxot akkor pedig PPC.
Ez a telepítő egy shell script fájl, amit például terminálban tudsz futtatni. Lépj be abba a könyvtárba ahova letöltötted (általában a legtöbb böngésző alapértelmezett letöltési könyvtára a home könyvtáradban lévő Downloads könyvtár).
Ezt az imént említett példa esetén a következő paranccsal tudod megtenni (számít a kis- és nagybetű):
cd ~/Downloads
A telepítőt pedig ezzel a paranccsal tudod elindítani, például 64 bites verzió esetén:
sudo sh ./ioquake3-1.36-7.1.x86_64.run
(Minden parancs, ami sudo-val kezdődik, rendszergazda jogosultsággal lesz végrehajtva. Ehhez szükséged lesz a jelszavadra.)
Ezt követően elindul a telepítő, ami alapesetben a /usr/local/games/ioquake3 könyvtárat jelöli ki a telepítés céljának. A telepítő felkínálja a lehetőséget, hogy beírja a PATH változóba a játék könyvtárát, és így bárhonnan elindíthatod a terminálban, ha beírod, hogy ioquake3.

quake3_installer_linux_2.jpgquake3_installer_linux_3.jpgquake3_installer_linux_4.jpg

A másik lehetőség, hogy Ubuntu szoftverközpontban telepíted amit Quake III Arena néven találsz.
Ekkor a játék motorja és az indítófájlja ebbe a könyvtárba települ:
/usr/lib/ioquake3
Ezen kívül települ még egy parancsikon (shell script fájl) a /usr/games/quake3 könyvtárba. Ha a játék ikonjára kattintasz, ez indul el, és közli hogy szükséged van a játék CD lemezéről a pak0.pak fájlra, továbbá a point release patchre, amit a hibaüzenetben mellékelt linkről is letölthetsz:
http://www.filewatcher.com/m/linuxq3apoint-1.32b-3.x86.run.30923961.0.0.html
Igazából az a fontos, ami a /usr/lib/ioquake3 könyvtárba települ, az utóbbival nem kell foglalkoznod.

quake_3_linux.jpg

Mindkét lehetőség esetén további két dologra lesz szükséged. A játék CD lemezéről a pak0.pak fájlra és a point release patchre, pontosabban azokra a pak fájlokra amiket a patch telepít (pak1.pak-tól pak8.pak-ig). Ezeket a fájlokat a telepített játék könyvtárában lévő baseq3 könyvtárba kell másolnod.
A CD lemezen a Quake3 könyvtárban találod a baseq3 könyvtárat, ami a pak0.pak fájlt tartalmazza. A point release patch letölthető a fentebb már említett linkről:
http://www.filewatcher.com/m/linuxq3apoint-1.32b-3.x86.run.30923961.0.0.html
Ezt is hasonlóképp kell futtatni, mint az ioquake3 telepítőjét, viszont ez a telepítő nem fut 64 bites operációs rendszeren. Ha 64 bites operációs rendszert használsz, azt javaslom, töltsd le a windows-os verziót és azt futtatsd Wine-al. Ez esetben csak dupla kattintás a fájlra, majd a telepítés során add meg azt a könyvtárat ahova telepíteni szeretnéd. A telepítő fel fogja kínálni, hogy telepítse a punkbustert (anti-cheat program) is, erre sem lesz szükséged, csakis a pak fájlokra. (Megjegyzés: ha a point release patchet Wine-al telepítetted, akkor ne manuálisan töröld majd le a fennmaradó fájlokat, hanem a Wine külön erre a célra kialakított felületén (hasonló mint a Windows vezérlőpultjában a programok hozzáadása/törlése). Ezt terminálban a következő paranccsal érheted el:
wine uninstaller )

Ahhoz, hogy a játék könyvtárában bármilyen módosítást végezz, rendszergazda jogosultság szükséges, mivel az egy rendszerkönyvtárban van (/usr). Például indíthatsz egy grafikus felületen működő fájlkezelőt rendszergazda jogosultsággal, és ott lebonyolíthatod a másolást, hasonlóan mint mondjuk egy Windows intézőben. Ezt terminálban például a következő paranccsal tudod megtenni. (Ha nem nautilust használsz akkor értelemszerűen a használt fájlkezelő nevét írd a helyére például pcmanfm, dolphin, satöbbi).
sudo nautilus
(Megjegyzés: az így megnyitott fájlkezelőben a home parancsikon a root felhasználó home könyvtárára mutat, a saját felhasználód home könyvtárát a /home/felhasználónév könyvtárban találod. Továbbá ha bezárod a terminált, amiben ezt a fájlkezelőt megnyitottad, a fájlkezelő is bezárul.)
A másik lehetőség, hogy terminálos parancsokkal másolod át a fájlokat a megfelelő helyre. Például ha a Downloads könyvtárban létrehoztál egy quake3pak könyvtárat amibe a pak fájlokat összegyűjtötted, és ha a játékot a /usr/local/games/ioquake3 mappába telepítetted akkor terminalban ezzel a paranccsal tudod átmásolni őket (számít a kis- és nagybetű):
sudo cp ~/Downloads/quake3pak/* /usr/local/games/ioquake3/baseq3
Értelemszerűen ha más könyvtárakat használtál, akkor az annak megfelelő részt módosítod a parancs argumentumában.

Dupla kattintás az ioquake3 fájlra, vagy a terminalban a játék könyvtárába lépve ./ioquake3 és a játéknak futnia kéne. (Ha a játék könyvtárának elérési útja szerepel a PATH-ban, akkor terminálban bármelyik könyvtárból elindíthatod, nem kell belépned a játék könyvtárába.)
Esetleg ha van Steamed, hozzáadhatod a játéklistádba non-steam játékként az ioquake3 fájlt, és akkor Steamből könnyen elindíthatod bármikor.

Ahhoz, hogy a játék ne kérje minden indításnál a cd kulcsot és el tudja menteni ameddig eljutottál, írási jogot kell adni a home könyvtáradban található .q3a könyvtárnak.
Terminalban ezt a következő paranccsal tudod megtenni:
sudo chmod 644 ~/.q3a

quake3_linux_2.jpg

Ezt követően remélhetőleg tökéletesen fut a játék. Kellemes időtöltést!

A fentebb közölt lépések Ubuntu 12.10 (64-bit) operációs rendszeren (vmware virtuális gépen), videókártya driver nélkül lettek tesztelve. A virtuális gépen volt vmware tools telepítve.

Ubuntu 12.04 (64-bit) operációs rendszeren, fglrx 2:8.982-0ubuntu1 verziószámú ati driverrel tesztelve. ugyanazon telepítőfájl indítása esetén ez az ablak nyílt meg:

quake3_installer_linux.jpgEz utóbbi ugyanazt a működést eredményezte. A különbség mindössze csak annyi, hogy a telepítő alapból a home könyvtáron belüli ioquake3 mappát jelöli ki a telepítés céljának, /usr/local/games/ioquake3 helyett.

További Quake játékok telepítéséhez az ID Software ftp-jét tudom ajánlani.

A bejegyzést írta: christo161

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jateklinuxon.blog.hu/api/trackback/id/tr505164461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása