Négy dologra van szükség a Brutal Doom futtatásához Linuxon (mint ahogy egyébként Windowson is).
A játékot futtató grafikus motorra: Zandronum
Egy szerverkereső programra: Doomseeker
Az eredeti Doom játékok WAD fájljaira. (Másold őket a ~/.zandronum/ könyvtárba).
Illetve magára a Brutal Doomra. (A pk3 kiterjesztésű fájlt másold a /usr/games/zandronum/skins/ könyvtárba).

brutal_doom_linux_2.jpg

(Nem ez az egyetlen lehetséges módja a Brutal Doom futtatásának, pl. lehet más grafikus motort (ZDoom, GZDoom, stb.) használni, de itt most csak ezt a megoldást mutatom be.)

Parancssorra mindenképp szükség lesz, de tulajdonképpen elég csak egyenként bemásolgatni a parancsokat a honlapról, illetve azért el is magyarázom, hogy melyik parancs mit csinál, hátha valaki kíváncsi rá, aki még csak most ismerkedik a linuxal.
A terminált Ubuntuban a ctr + alt + T billentyűk együttes megnyomásával tudod megnyitni. A honlapon nyugodtan használhatsz ctr + c-t a másoláshoz, viszont terminálban a beillesztéshez ctr + v helyett ctr + shift + v billentyűket használd.

Minden parancs, ami előtt szerepel a sudo, rendszergazda jogosultsággal lesz végrehajtva. Bármilyen linuxon a programok telepítéséhez rendszergazda jogosultság szükséges, biztonsági okokból nem települhetnek csak úgy programok a gépre.
Csak az a felhasználó használhatja a sudo-t aki rendelkezik rendszergazda jogosultsággal (az otthoni gépeden te nyilván rendelkezel).
A sudo használatához meg kell adnod a bejelentkezett felhasználó jelszavát.


Zandronum telepítése

Ezeket a parancsokat másold be soronként a terminálba:
sudo add-apt-repository 'deb http://debian.drdteam.org/ stable multiverse'
wget -O - http://debian.drdteam.org/drdteam.gpg | sudo apt-key add -
sudo apt-get update
sudo apt-get install zandronum doomseeker-zandronum

Debian alapú linuxokon (Ubuntu, Linux Mint) az apt használatos a parancssoros telepítéshez.
Az első sor az apt adatbázisához hozzáadja azt a címet, ahonnan a program letölthető. Ami szerepel az apt adatbázisában, ahhoz a frissítéskezelő az operációs rendszer frissítéseivel együtt letölti a frissítéseket, amint azok elérhetőek lesznek. (Nyugodtan meg lehet nézni a címet böngészőben is.)
A második sor egy ehhez a programhoz tartozó kulcsot ad hozzá az apt adatbázisához. Ez kb. annak felel meg, mint amikor Windowsban bepipálod a megbízok a program készítőjében részt, és rákattintasz a tovább gombra. Erről bővebben itt olvashatsz. És igen. A Zandronum tényleg egy grafikus motor a Doom játékokhoz, nem pedig vírus, hiszen ez esetben nem lenne túl hosszúéletű :)
A wget használható arra, hogy egy webcímről letöltshess valamit, illetve az apt-key arra, hogy az apt adatbázisához egy kulcsot hozzáadj. A két parancs a | (pipe) jellel van összekapcsolva. Ez annyit jelent, hogy az első parancs kimenete lesz a második parancs bemenete, viszont, mivel a kimenetben lehet mondjuk egy hibaüzenet is, így a wget-nél az -O- kapcsoló gondoskodik arról, hogy a letöltött tartalom a standard outputra kerüljön (a hibaüzenetek az stderr-be kerülnek), illetve az apt-key-nél a - jelenti azt, hogy a standard input tartalmát használja a parancs paraméterként (így tehát csak az kerül az apt-key paraméterébe, amire szükség van).
A harmadik sor letölti az elérhető új frissítéseket (az összes olyan címről, ami szerepel az apt adatbázisában).
A negyedik sor pedig telepíti a Zandronumot.

Ezeket a parancsokat megtalálod a Zandronum honlapján is, ha a letöltés szekcióban rákattintasz az Ubuntu ikonjára.


Doomseeker telepítése

Ezeket a parancsokat másold be soronként a terminálba:
sudo apt-add-repository 'deb http://debian.drdteam.org/ stable multiverse'
sudo apt-get install doomseeker-chocolatedoom

Ezeket a parancsokat a Doomseeker honlapján is megtalálod, ha a listából kiválasztod az Ubuntut.


Brutal Doom letöltése és bemásolása a megfelelő helyre

A Brutal Doomot innen töltheted le. Az oldalon több letöltést is találsz. Azt válaszd ki a listából, amelyikhez verziószám van írva (például v20). Lehet, hogy többször is próbálkozni kell a letöltéssel, ha a moddb szerverei nagyon leterheltek.
A letöltött zip fájlt értelemszerűen ki kell tömöríteni, majd a benne lévő pk3 fájlt be kell másolni a /usr/games/zandronum/skins/ könyvtárba. Természetesen a tömörítést grafikus felületen is el tudod végezni, hasonlóan mint ahogy Windowsban lehet. Viszont mivel grafikus felületen alapból nem tudsz a rendszer könyvtáraiba másolgatni, így a másolást célszerű elvégezni parancssorban, hiszen ott használható a sudo.
(Illetve aki különös vágyat érez, hogy grafikus felületen rendszergazda jogosultsággal másolgasson, az megnyithat egy grafikus felületen működő fájlkezelőt terminálból sudoval (pl. sudo nautilus paranccsal). Néha talán gyorsabb lehet ez a megoldás, mint a parancssor. Pl. ha mondjuk egyedi módon válogatni szeretnél a fájlok között, de ez szerintem ritka eset, illetve ezt meg lehet oldani parancssorban működő fájlkezelőkkel (pl. Midnight Commander) is.)

brutal_doom_linux_install.png


Doom játékok WAD fájljai

Szükséged lesz továbbá az eredeti Doom játékok .wad kiterjesztésű fájljaira. Általában egy Doom játékhoz egy ilyen fájl tartozik. Ezeket a ~/.zandronum könyvtárba kell másolni.

A ~ a saját könyvtáradat jelöli, ami valójában: /home/felhasználóneved/ illetve a .-tal kezdődő könyvtárak rejtett könyvtárak, grafikus felületen alapból nem fogod őket látni.
Parancssorban természetesen ez nem okoz gondot, ott nyugodtan megadhatod a másolás céljának a ~/.zandronum/ könyvtárat. Viszont mivel a saját könyvtáradon belül bármit elérhetsz rendszergazda jogosultság nélkül, így igazából grafikus felületen is elvégezheted a másolást.

Így állíthatod be Ubuntuban, hogy látszódjanak a rejtett fájlok. Fontos, hogy amikor a felső menüsort szeretnéd elérni, legyen megnyitva egy fájkezelő, és az legyen az aktív ablak (arra legyen rákattintva utoljára és ne egy másik futó program ablakára).

ubuntu_unity_hidden_files.jpg

ubuntu_unity_hidden_files_2.jpg

Illetve ha nem is állítod be, hogy látszódjanak a rejtett fájlok, könyvtárak, akkor is el tudod érni a rejtett könyvtárakat. A fájlkezelőben nyisd meg a saját könyvtáradat (Home), majd a felső menüsorban válaszd a Go menüt, ott pedig az Enter Location lehetőséget (használhatod a Ctr + L gyorsbillentyűt is).

ubuntu_unity_access_hidden_folders.jpg


A játék futtatása

Indítsd el a Doomseekert

ubuntu_unity_dash_doomseeker.jpg

Kattints a Create Game ikonra

doomseeker_create_game.jpg

Majd a megnyíló ablakban kattints a Play Offline gombra. (Fontos, hogy a megfelelő WAD fájl ki legyen választva az IWAD résznél. Például az itt mellékelt képen a Doom 2 WAD fájlja van kiválasztva.)

doomseeker_play_offline.jpg

Játszhatsz akár az ismerőseid ellen, illetve közösen végigvihetitek a játékot. Kellemes időtöltést!


A játék a következő számítógép konfiguráción lett tesztelve:

my_hardware.png

my_vga_driver.png

Videó a játékról:
Doom 2 level 3 (The Gantlet) in Brutal Doom

Képernyőképek:

brutal_doom_linux.jpg

brutal_doom_linux_3.jpg

brutal_doom_linux_4.jpg

brutal_doom_linux_5.jpg

brutal_doom_linux_6.jpg

brutal_doom_linux_7.jpg

brutal_doom_linux_8.jpg

A bejegyzést írta: christo161

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jateklinuxon.blog.hu/api/trackback/id/tr338382976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása