Szinte mindenki, akit érdekel a Linux, találkozhatott már azzal az állítással, hogy a Linux nem játékra való. Ez most sem igaz, és régen sem volt az. De azért tény, hogy régen máshogy nem volt igaz, hiszen akkor a kezdők számára sokszor varázslatnak számított, ha valaki Linuxon valami nagyobb gépigényű játékkal játszott (nem pasziánsz szintűre gondolok tehát).

ubuntu_linux_multitasking.jpg

Azóta sok minden változott. Lettek olyan Linux disztribúciók (például Ubuntu és Linux Mint) amiket kifejezetten kezdőknek szánnak, illetve a könnyű kezelhetőség jegyében fejlesztik. A Steam is natívan elérhető lett Linuxon, ezzel nagyon sok népszerű játék könnyen telepíthető lett (persze nem minden Steames játék lett natív!), és nem utolsó sorban azért régen nem ilyen világ volt, hogy ha nem tudok valamit, akkor csak megnézek egy tutorial videót a Youtube-on. (Azért ez se mindennel van így. Komolyabb szaktudást ma se nagyon adnak ingyen. Lásd: itfactory és Linux Akadémia).

steam_linux.jpghalf_life_2_linux.jpgdota_2_linux_1.jpg

Régen nem volt PlayOnLinux sem. Ma a PlayOnLinuxban csak kiválasztod a telepíteni kívánt Windows-os játékot egy listából, és Windows-hoz hasonló next, next, finish-szerű telepítést követően jó eséllyel működni is fog. Illetve ha a kedvenc játékod nincs rajta a PlayOnLinux listáján, akkor is meg lehet próbálni manuálisan telepíteni. Sok játék úgy is fut, hogy nem kell hozzá semmi extra beállítás. De még ha kell is, ma már léteznek olyan oldalak, amik kifejezetten erre specializálódtak, hogy recepteket írjanak játékok telepítéséhez PlayOnLinuxban.

starcraft_2_linux_install_1.jpgstarcraft_2_linux_14.jpgworld_of_warcraft_linux.jpg

Persze nem csak Steam és PlayOnLinux létezik, például vannak a nem Steames játékok között is natívak Linuxra. Ezek közül van, aminek a telepítése csak annyiból áll, hogy duplán rákattintasz a letöltött telepítőfájl ikonjára, majd Ubuntu Szoftverközpontban a telepítés gombra. Viszont olyanok is előfordulnak, amiknek a telepítéséhez parancssort kell használni. Általában ezek közül is a legtöbb olyan, hogy csak meg kell nyitni a játék honlapját, azon belül meg kell keresni a letöltés részlegnél az Ubuntu disztribúciót (már ha Ubuntut használsz), majd az ott lévő parancsokat soronként be kell másolni a terminálba. Az olyan játékokról is szeretnék majd írni, amiknek a telepítése annyira nem triviális.ubuntu_software_center.pngubuntu_software_center_2.pngsupertux_linux.jpgquake_3_linux_2.jpgopenra_red_alert_linux.png

Aztán persze ott vannak a különböző emulátorok, például a DOSBox a régi MS-DOS-ban futó játékok futtatására, a ZSNES a Super Nintendós játékokhoz, az UAE az Amigás játékokhoz, ePSXe PlayStation játékokhoz, illetve a mupen64 a Nintendo 64-es játékokhoz... satöbbi.

ubuntu_linux_dosbox_test_drive_3.jpgprince_of_persia_zsnes_linux.jpgubuntu_linux_amiga_uae_lotus.jpgepsxe_need_for_speed_linux.jpg

A gog.com-on vegyesen lehet találni natív, Wine-os, illetve DOSBoxos játékokat. A natív játékok túlnyomó része elérhető Steamen is. Standalone Wine helyett én mondjuk szívesebben használok PlayOnLinuxot, mert az könnyebben konfigurálható. A gog.com-os DOSBoxos játékokat pedig szintén lehet telepíteni PlayOnLinuxban, illetve a gog.com-tól függetlenül is beszerezhetőek, és egyetlen DOSBoxban is telepíthetők/futtathatók (mivel a DOSBox nem olyan, mint a Wine, hogy különböző játékoknak esetleg más-más Wine beállítások szükségesek). De gondoltam azért megemlítem ezt a lehetőséget is. Néhány példa: Blood (DOSBox), Flatout 1-2 (Wine).

gog_blood_dosbox_linux.jpg

Esetleg ott a Desura (a modDB készítőitől), a Steamhez hasonló játékbolt, ahol inkább indie (néhány ember által készített) játékokat lehet megvenni és letölteni. Azért itt is lehet találni néhány klasszikus gyöngyszemet, például: Descent, Earthworm Jim, Fallout, Freespace, Wolfenstein. Ezek persze natívak, és a telepítésük csak egy install gombra kattintásból áll.

desura_linux.jpgdesura_stunt_rally_linux.jpg

Végső soron pedig ott vannak az internetes böngészőkben futó játékok, amik szinte minden grafikus felülettel rendelkező mai operációs rendszeren elérhetőek. Ezekből tetszés szerint rengeteget lehet találni. Néhány tipp: Elvenar, Forge of Empires, Goodgame Empire, Honfoglaló,Tiberium Alliances, és a facebook játékok (Candy Crush, Farmville, satöbbi). Sőt, a HTML5 terjedésével megjelentek a régi játékok böngészős átiratai is. Például a legelső Command & Conquer játék böngészős verziója is.

tiberium_alliances_linux_2.jpg

Természetesen nem csak játékokat portoltak Linuxra. Sok mindennapos használathoz szükséges program is elérhető Linuxon. Így mielőtt Wine-ban vagy PlayOnLinux-ban szeretnél valamit futtatni, azért nézz utána, hogy van-e Linuxos verzió.
Csak hogy pár hasraütésszerű példát említsek: Audacity, FileZilla, Hamachi, μTorrent, Skype, Teamspeak, Teamviewer, VLC Player.

teamspeak_linux.jpgteamviewer_linux.jpg hamachi_linux.jpgutorrent_linux.jpg

Illetve ha egy adott programot nem is portoltak Linuxra, attól még akadhatnak hozzá hasonlók. Olykor érdemes lehet ezek között is szétnézni.
http://www.linuxalt.com/
http://alternativeto.net/
Az Audacious például egy nagyszerű Winamp alternatíva. Klónnak talán túlzás lenne nevezni, hiszen a Winampot nem portolták Linuxra.

audacious_winamp_alternative_linux.jpg

Végül pedig adott az a lehetőség is, hogy Windows mellé telepíts Linuxot (dual boot), illetve hogy Linuxon belül virtuális gépre (Virtualbox, VMware, Qemu) telepíts Windowst (vagy egyéb operációs rendszert). A kettő nem ugyanaz, mert virtuális gépen Direct3D-t, vagy OpenGL-t használó programot nem futtathatsz. Virtuális gépet általában operációs rendszerek felszínes kipróbálására szoktak használni. Illetve talán akkor is jól jöhet, ha mondjuk a Linux nem ismeri fel a mobiltelefonod, vagy esetleg ha mindenképp Internet Explorerben kell futtatni valamit (mondjuk egy online vizsgát), de nem akarsz kockáztatni a Wine-os Internet Explorerrel.

windows_8_ctrl_alt_del.jpg

Természetesen nem mindegy, hogy ki mire szeretne Linuxot használni. Ha valaki csak internetezni, zenét hallgatni és filmet nézni szeretne, annak a legnagyobb gondja kb. annyiból fog állni, hogy egy kicsit szokatlan a grafikus felület. Akár a nagymama gépére is célszerű lehet feltenni, mert legalább nem lesz rajta annyi vírus és toolbar :) 
Mivel a Linux nem egyetlen operációs rendszer, hanem minden egyes Linux disztribúció egy különálló operációs rendszer, így Linux és Linux között is óriási különbségek lehetnek. Ubuntuban többek között a Steam telepítése is csak annyiból áll, hogy letöltöd a telepítőfájlt, duplán rákattintasz a grafikus felület fájlkezelőjében és az így megnyíló Ubuntu Szoftverközpontban már csak a telepítés gombra kell kattintanod, majd a jelszavadat megadnod. Viszont mondjuk egy Debianban ez már nem ilyen egyszerű.
Kezdőknek én mindig Ubuntut vagy Linux Mintet szoktam ajánlani, de aki egy kicsit belemenősebb, igazából bármilyen disztribúcióval próbálkozhat. A Debian az egyik legnépszerűbb, és legstabilabbnak mondott disztró.

ubuntu_linux_multitasking_2.jpg

Számos disztró támogatja a Live-CD módot. Ez annyit jelent, hogy az operációs rendszer telepítő cd-jéről telepítés nélkül elindíthatod magát az operációs rendszert, anélkül, hogy bármit módosítana a merevlemezen. Akár így is ki lehet próbálni az egyes disztrókat, viszont így természetesen lassabbak, mintha telepítve lennének, és csak az alapfunkciókat lehet használni (pl. internetezés). Ez akkor is jól jöhet, ha valamiért nem bootol be a telepített operációs rendszer, de gyorsan meg kell nézned valamit interneten.

Kellemes időtöltést!

A bejegyzést írta: christo161

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jateklinuxon.blog.hu/api/trackback/id/tr785164195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása