Használjak-e Linuxot?

Címkék: linux

2024.01.20. 06:19

Erről elég sokat lehet vitatkozni, azért is mert többféle vélemény van, illetve azért is mert ez több dologtól függ. Például attól, hogy valaki mire szeretne használni egy operációs rendszert, illetve mennyire hajlandó utánanézni problémák megoldásának, ha valami nem sikerül azonnal.

Többféle Linux, vagyis úgynevezett Linux disztribúció létezik. Valamelyiket könnyebb használni, valamelyiket nehezebb, de arról, hogy mi alapján lehet választani, egy másik bejegyzésben írok.

Mitől függ?

Mire szeretnéd használni?

Ha valaki csak internetezésre, zenehallgatásra, filmnézésre szeretné használni, akkor természetesen lehet Linuxot használni.
Bár még ehhez is hozzátenném, hogy nekem például az alapból feltelepített videólejátszók és zenelejátszók szinte egy Linux disztribúción sem tetszenek, mindig feltelepítek mást (jellemzően VLC Player, SMPlayer és Audacious, Winamp skinnel).
Ilyen alapvető programokat viszonylag könnyen lehet telepíteni (mondjuk valamilyen Store-szerű programból), és a kezdőknek szánt Linux disztribúciókban általában egész jó Store-szerű programok vannak.

Manapság már sok program fut Linuxon is, viszont...

  • vannak olyan programok, amiket szinte lehetetlen, vagy nagyon nehéz futtatni (pl. Adobe programok, 3D Studio, Microsoft Office, Microsoft Visual Studio)
  • vannak olyan programok, amiknek a telepítéséhez valamilyen segédprogram kell (pl. Lutris, Playonlinux, vagy akár az alap Wine), és ezekkel a segédprogramokkal sem biztos, hogy next, next, finish-szerű a telepítés, hanem lehet, hogy bíbelődni kell vele, esetleg rákeresni arra, hogy milyen beállítások szükségesek egy-egy program telepítéséhez
    az így használt programok jó eséllyel lassabban futnak, mint Windowson, és az is lehet, hogy néha hibaüzenettel leállnak
  • vannak olyan programok amik habár teljesen jól futnak Linuxon, de csak parancssorban lehet őket telepíteni (és a parancssor használatát sokan nem szeretik megtanulni)

jateklinuxon.blog.hu - milyen programok futnak Linuxon?

Mennyire vagy hajlandó utánanézni problémák megoldásának?

Kezdem azzal, hogy szerintem ha valaki nem csak internetezésre, zenehallgatásra, filmnézésre szeretne használni egy Linuxot, akkor előbb-utóbb biztos találkozik olyan programmal, amit csak parancssorban lehet telepíteni. 

Linuxon többféle módja van a programok telepítésének. Egyrészt ez attól is függhet, hogy az adott Linux disztribúción milyen csomagkezelő van, másrészt egy adott Linux disztribúción is többféle módja van a telepítésnek. Erről írtam is egy bejegyzést:

Ha valaki azt szeretné, hogy dupla kattintással, vagy next, next, finish-szerű telepítéssel működjön minden, annak én nem ajánlanék Linuxot.

Szerintem akkor ajánlott valakinek Linux használata, ha jobban meg szeretné ismerni egy operációs rendszer használatát, vagy ha szeret elbíbelődni problémák megoldásával, esetleg ha rendszergazdaként, networkingesként szeretne dolgozni.

Előnyök?

A Linux használatának három előnye van, amit általában fel szoktak hozni:

  • kevés vírus, spyware program van rá, szinte esélytelen, hogy bármilyen torrent, reklám vagy pornóoldal nézegetése közben vírus települjön a gépre
  • ingyenes
  • nyílt forráskódú

Kevés vírus van rá: évekkel ezelőtt ez jó érv volt a Linux és a Windows között, de mára már egész jól megoldották a Windowsban is, hogy ne kerüljenek vírusok a gépre.

Ingyenes: sajnos ezzel az érvvel az a baj, hogy noha tudjuk, hogy Magyarországon szinte mindenki nem eredeti (tört/lopott) Windowst használ, büntetés emiatt viszont legfeljebb cégeknek jár, otthoni használat esetén ezzel nem foglakozik senki (talán csak a nyugati országokban, vagy az usában?).

Nyílt forráskódú: ez azt jelenti, hogy bárki megtekintheti azt a kódot, amiből a Linux készül, és ha vannak benne hibák, esetleg spyware, adathalász funkciók, akkor azt sokan észrevennék, és az hamar elhíresülne.
Viszont ezzel kapcsolatban előfordulhat, hogy egy Linux disztribúció futtatható telepítője nem teljesen egyezik meg azzal, amit a nyílt forráskódban lehet látni, hanem raknak bele telemetriát (adathalászó funkciókat) is.
(Erre mondjuk én mindig azt szoktam mondani, hogy egyrészt aki nem terrorista vagy nem tárol/nézeget pedofilpornót, az ne féljen attól, ha egy operációs rendszer adatokat gyűjt a gépéről, másrészt pedig az embereknek szerintem nem a nagy cégektől kell félteniük az adataikat, hanem inkább a saját ismerőseiktől.)

Hátrányok?

  • a Linux önmagában csak egy kernel, vagyis egy operációs rendszer magja, amit sok operációs rendszer használ, ezeket az operációs rendszereket többnyire Linux disztribúciónak nevezzük, amik például grafikus felületben, csomagkezelőben vagy alapbeállításokban, alapból feltelepített programokban különbözhetnek egymástól
    bár ez akár előny is lehetne, mert nagy a választék, de ha valaki egyáltalán nincs képben a Linuxszal, akkor nem olyan egyszerű megtalálni azt a disztribúciót, ami a legjobb neki, és ha például egy facebook csoportban egy kezdő feltesz egy ilyen kérdést, sokan simán ajánlanak neki haladóknak szánt disztribúciókat is, mondván, hogy jobb rögtön a mélyvíz
    erről a témáról írtam egy külön bejegyzést én is
  • ha ismerősnek, rokonnan telepítesz Linuxot a gépére, és mondjuk frissítések letöltését követő újraindítás után nem töltődik be a grafikus felület, akkor te kellesz ahhoz, hogy a probléma megoldódjon, mivel a legtöbb számítógép szervízben a Linuxokkal nem tudnak mit kezdeni
  • ha nem jó az a videókártya driver, amit egy Linux disztribúció alapból feltelepít, akkor elég nehézkes telepíteni egy másikat, sőt, ennek módja akár egy Linux disztribúción belül is változhat a Linux disztribúció, illetve a videókártya driver verziójától függően
  • az interneten történő segítségkérés manapság valamivel biztos jobb, mint régen, de néha konkrétan elküldenek a fenébe, ha kérdezel valamit, és ez Linuxszal kapcsolatban hatványozottan igaz, én erre mindenképp azt mondom, hogy ne add fel, ne hagyd, hogy egyesek elvegyék a kedved a Linux használatától, ha téged érdekel a Linux

A Linux jobb mint a Windows?

Kb. a Windows 95-98 idején a Linux sokkal biztonságosabb, stabilabb, átgondoltabb volt, mint a Windows. Azóta sok idő eltelt, a Microsoftnak volt ideje (és pénze) sok dolgot kijavítani a Windowsban, vagy átemelnie más operációs rendszerekből (akár Linuxokból, akár OS X-ből, MacOS-ből).
Állandóan jelennek meg hírek, hogy most épp a Windowsban vagy a Linuxban találtak óriási biztonsági rést, de ez egy darabig biztos így lesz, és ettől még hétköznapi használatra biztonságosan használható a Windows.

Gyorsabb-e a Linux, mint a Windows?

Számtalan cikket, bejegyzést lehet arról olvasni, hogy ez vagy az a program vagy játék gyorsabban fut Linuxon, de ez hardverfüggő, disztribúciófüggő, verziófüggő, videókártya driver függő is lehet, illetve ettől még más programok lehet, hogy lassabbak.

Annyi biztos, hogy vannak olyan Linux disztribúciók, amiknek a grafikus felülete sokkal gyorsabb, mint a Windowsé, mivel az újabb Windowsokban a grafikus felületet nem nagyon lehet, vagy nem lehet könnyen lebutítani.
Ez a gyorsaság viszont elhanyagolható ahhoz képest, amekkora gépigénye van mondjuk egy játéknak, vagy akár egy webböngészőnek, ha megnyitunk vele sok oldalt egyszerre.

Microsoft Loves Linux?

Néhány éve sok cikk jelent meg ilyen címmel, sőt, ennek talán még logója is volt.

Viszont ha a Microsoft annyira szereti a Linuxot, akkor miért nem...

  • oldják meg, hogy Windowsban látszódjanak és használhatóak legyenek a Linuxos partíciók
  • portolják a Microsoft Officet Linuxra
  • portolják a Visual Studiot Linuxra

Könnyebb lesz-e használni egy Linux disztribúciót, ha a kinézete hasonlít a Windowsra?

Erre csak azért térek ki, mert fórumokon, facebook csoportokon állandóan felhozzák ezt az érvet. Sosem értettem, hogy ilyesmi miért jut egyáltalán eszébe valakinek, mivel a legtöbb grafikus felületen szerintem néhány perc kiismerni azt, hogy mi felel meg mondjuk a Windowsos start menünek vagy a számítógép kikapcsolásának, vagy esetleg a Windowsos vezérlőpultnak.
Most az, hogy egyes Linuxos asztali környezetekben a start menü megfelelője nem pont úgy néz ki, mint a Windowsban, hanem mondjuk a teljes képernyőn nyílik meg, nem egy olyan különbség, amin bárki ne tudna kiigazodni.

Másrészt, attól még hogy hasonlít egy Linuxos grafikus felület a Windowsra, amiket fentebb leírtam, ugyanúgy érvényesek (például: nem minden program telepíthető dupla kattintással meg next, next, finishhel). Például ha valaki a League of Legendssel szeretne játszani, de nincs türelme több A4-es lapra kiférő szövegeket végigolvasni arról, hogy hogyan kell a telepítését megoldani, akkor teljesen mindegy, hogy a Windows-os start menüre hasonlít a programok indításához használható menü.

Linuxon jobb programozni?

Ezt számtalanszor hallottam már, de mindig amikor megkérek valakit, hogy hozzon már fel valami érvet is erre, azt a választ kapom, hogy ezt ő is csak így hallotta.
Ellenérvet pedig rögtön tudok mondani: a Microsoft Visual Studio nem futtatható, vagy csak nagyon nehezen futtatható Linuxon, ami azért kétség kívül nem egy elhanyagolható érv.

Csak opensource?

Linuxos közösségben sokan vannak, akik azt hangoztatják, hogy használj csak opensource, azaz nyílt forráskódú szoftvereket. Ennek előnye az, hogy sok programozó látja a kódot, ha van benne hiba, vagy valami, amit máshogy kéne megoldani, akkor azt tudják jelezni vagy javítani, esetleg híreket írni róla.

Viszont mivel ez egy játékokkal foglalkozó blog, rögtön azzal kezdeném, hogy a Steam sem nyílt forráskódú és szerintem a legtöbb ember, aki játszani akar, nem ilyen noname indie játékokkal szeretne játszani, amik többnyire kb. a pasziánsz, tetris vagy a snake szintjén vannak, hanem inkább neves játékokkal, mind mondjuk a Counter-Strike.

Tanács: ne magyar nyelven telepíts Linuxot

Egyrészt azért mert magyarra sokszor bugyután vannak lefordítva a dolgok, és talán te sem érted meg elsőre, hogy az pontosan mire való.
Másrészt azért mert a programok angol nevére, angol hibaüzenetekre tudsz könnyen rákeresni interneten.

Más hasonló bejegyzések

A bejegyzést írta: christo161

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://jateklinuxon.blog.hu/api/trackback/id/tr8918307145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása