Mivel azért talán nem olyan magától értetődő egy linux telepítése, mint a windows telepítés, gondoltam a kezdő felhasználók segítése céljából erről is írok.
Ebben a cikkben nem lesz szó virtualizálásról, vagyis arról, hogy egy operációs rendszeren belül, hogyan futtathatunk egy másik operációs rendszert (például linuxon belül windowst).

Megjegyzés: ebben a cikkben csak egyszerű telepítésről lesz szó. Haladó telepítéshez a Linux Akadémia videóját tudom ajánlani, amiben egy linux szerver telepítése mellett szó esik az LVM-ről (logical volume manager), a GPT partíciós tábláról, RAID tárolási technológiákról, az operációs rendszer egyes részeinek különböző partíciókra történő telepítéséről, és egyéb haladó témákról.

Először is, érdemes tudni, hogy létezik olyan fogalom, hogy live-CD. Ez azt jelenti, hogy telepítés nélkül ki tudsz próbálni egy operációs rendszert, CD-ről történő elindítással. A legtöbb linux támogatja ezt a lehetőséget (talán manapság már a windowsok is). Ezt akár használhatod akkor is, ha valamiért nem bootol be a windowsod vagy os x-ed, de gyorsan meg akarsz nézni valamit interneten, vagy át szeretnél másolni egy képet/zenét a mobiltelefonodra, és nincs időd arra, hogy újratelepítsd a gépeden lévő oprendszert.

try_ubuntu.png

A Command & Conquer 3: Tiberium Wars, napjaink egyik legnépszerűbb stratégiai játéka szintén futtatható linuxon. Annak ellenére, hogy a steamen elérhető, csak windows-ra megírt játékok linuxon történő futtatása nem mindig zökkenőmentes, a C&C3 steam-es verziója is meglepően könnyen telepíthető és indítható.

cnc3_tiberium_wars_linux_2.jpg

A telepítési útmutató előtt szeretnék pár szót szólni arról, hogy a játékot bárki kipróbálhatja, mivel van ingyenes verziója. Pontosabban a profilod állapotától függ, hogy ingyenes verziót használsz-e vagy eredetit, a játék fájljai mindkét esetben ugyanazok. Itt regisztrálhatsz:
http://us.battle.net/sc2/en/blog/3250656
Ha esetleg később megvennéd az eredeti játékot, minden megmarad, amit a starter profilodat használva elértél. Csak be kell majd jelentkezned böngészőben a battle.net-en és hozzáadni az eredeti játék kódját a profilodhoz.

battle_net.jpg

A játék kiegészítőjének a fájljai akkor is települnek, ha csak az alapjátékot használod. Az, hogy hozzáférhetsz-e a kiegészítő által nyújtott tartalmakhoz, szintén a profilod állapotától függ. Így tehát ez a leírás a kiegészítőre is érvényes. (A kiegészítőnek is van starter verziója. Értelemszerűen azok használhatják, akik rendelkeznek az alapjáték eredeti verziójával.)
Akik nem ismerik a játékot, azok kedvéért a játékok pontos nevét is megemlíteném. Az alapjáték a Wings of Liberty, az első kiegészítője a Heart of the Swarm, a cikk írásakor pedig még meg nem jelent további kiegészítője a Legacy of the Void.

A StarCraft 2-nek nincs natív linuxos verziója, vagyis nem írták meg linuxra, csak windowsra és mac os x-re. Ezért kell egy olyan program, aminek segítségével linuxon lehet futtatni a windows-os verziót. Ez a program a WINE. Továbbá vannak olyan programok, melyek segítségével windows-on futó programokat telepíthetünk, és minden egyes telepített programhoz megszabhatunk különböző wine verziót, egyedi beállításokkal. Egy ilyen program a PlayOnLinux.
Inkább a PlayOnLinux használatát javaslom, mivel ott jobb a taskswitch (alt+tab) támogatás és könnyebben kezelhető ha esetleg lefagy a játék.

A Quake 3-nak van natív linuxos verziója, tehát közvetlenül fut linuxon, nem kell hozzá wine. Nem keverendő össze az OpenArena-val, ami egy Quake 3 alapú játék, más modellekkel és más pályákkal.

quake3_linux.jpg

Amikor először szerettem volna windowsra írt játékokat futtatni linuxon, néhány napig eltartott mire megtaláltam a megoldást az internetes fórumokon. A legtöbb játék esetében alaposan utána kellett keresni, és akár több fórumról kellett összegyűjtögetni a megoldás egyes részleteit. Ez persze nem zárja ki, hogy vannak olyan honlapok ahol lépésről-lépésre le van írva, hogy kell egy adott játékot linuxon működésre bírni, de azt gondoltam, jó ha van egy hely, ahol mindezt magyarul megtalálhatjátok.

Rögtön meg kell jegyeznem, hogy van olyan játék, amit nem csak windowsra, vagy mac os-re írtak meg, hanem linuxra is. Vagyis natívan (közvetlenül) fut linuxon.
Az összes Quake epizód, a legtöbb Doom epizód, Unreal Tournament alap és 2004, Half-Life, Half-Life Cooperative (Sven-Coop), Counter-Strike, Counter-Strike: Condition Zero, Counter-Strike: Source, Team Fortress 2, Postal 1-2, Serious Sam 3, Killing Floor, Penumbra, Amnesia, OpenArena (egy Quake 3 klón), OpenBVE, Seven Kingdoms, Warzone 2100, Minecraft, csak hogy néhányat említsek az ismertebbek közül.
(Forrás: http://steamforlinux.com/?q=en/node/8#comment-476137817 továbbá steam és ubuntu szoftverközpont).
Ezek java része persze már nem mai játék, de bizony ahhoz képest még ma is elég sokan játszanak velük.

beat_hazard_linux.jpg